Ugrás a fő tartalomra

A tábor 2024-ben július 20-tól augusztus 10-ig fog tartani.

GyIK

Táborunk bemutatását alapvető kérdések megválaszolásával tehetjük meg a legplasztikusabb módon. Javasoljuk emellett a részletesebb leírás elolvasását is.

Miért jó ez a tábor?

Egy olyan tábort igyekszünk létrehozni, ahol a gyerekek felszabadultan játszhatnak és egy ország, egy összetartó közösség tagjaivá válhatnak. Törekszünk arra, hogy minden gyerek ugyanannyi figyelemben részesüljön, mindig elmondhassa véleményét, és ne kelljen rosszul éreznie magát, ha az elüt a többségétől.
A programok többségét oly módon választjuk meg, hogy a fizikai adottságok vagy az anyagi, illetve szociális háttér ne jelenthessen hátrányt senki számára.

Miért ilyen hosszú a tábor?

A tábor működésének hátterében álló történet miatt több idő szükséges, hogy a gyerekek fel tudják venni az események fonalát, mint más táborok esetében. Három hét csak elsőre tűnik soknak, a gyerekek egyrészről felfoghatatlanul hosszú időnek tekintik, másrészt pedig utolsó nap csodálkoznak, hogy milyen hamar vége lett a tábornak, hiszen megszokták egymás társaságát, szinte családtagként kezelnek minden más táborozót. Mindemellett pedig igaz a közhely, hogy játékkal repül az idő.

Mi történik a táborban?

Mindannyian egy ország lakói vagyunk, van saját uralkodónk, hadvezérünk, minisztereink. Varázslatos és kevésbé varázslatos lények, személyek levelei, látogatásai teszik mozgalmassá mindennapjainkat.

Mit csinálnak a gyerekek?

Számháborúznak, fociznak, szalagtépőznek, színészkednek, énekelnek, alkotnak, csatákat vívnak, tárgyalnak, spekulálnak. Nincsenek jelmezekben, nem használnak sem igazi, sem játékfegyvereket, mint más fantáziatáborokban, mivel szerintünk jobb, ha a gyerekek nem egy felvett szerepben tesznek jó és rossz dolgokat, hanem önmagukat adva tudnak érvényesülni, gondolkodni. (Ez nem jelenti azt, hogy az említett táborok rosszabbak lennének, pusztán másként működnek.)
Ha ennyi minden történik, akkor mire nem marad idő? Nálunk a gyerekek nem néznek televíziót, nem játszanak számítógépes játékokkal és játékkonzolokkal sem. Nem használnak sem okos, sem buta telefont. A külvilággal a kapcsolatot levelekben tartják.

Mit nyújt még a tábor?

Ha szigorúan értelmezzük a kérdést a tábor szállást nyújt, biztosít napi négy jó minőségű étkezést, sok sportolási lehetőséget erdei környezetben, kortárs közegben.
Ha kevésbé vagyunk szigorúak: életre szóló élményekkel gazdagodhat minden táborozó, tagjaivá válhatnak egy összetartó közösségnek és őszinte barátságokat köthetnek egymással.

Mit érdemes bepakolni?

Minden évben egy ‘Leltár és egyebek’ című dokumentumban összegyűjtjük, hogy pontosan mit érdemes hozni a 3 hétre. Ez a dokumentum a honlap ‘Jelentkezés’ oldalán érhető el, de el is szoktuk küldeni e-mailben a leendő táborozóknak és szüleiknek.

Lehet látogatni?

A tábor második hetének végén (jellemzően egy szombati napon) mindig tartunk látogató napot, amit mindenki a szüleivel tölthet, és ekkor természetesen a házunk megtekintésére is lehetőség nyílik. Ezen felül, hacsak nincs valamilyen probléma, nem javasoljuk a többszöri látogatást, mert az a tábor hangulatából való kizökkenést okoz és tapasztalataink szerint nem szokott szükséges lenni.

Hogyan tarthatom a kapcsolatot a gyerekemmel?

Az elektronikus berendezéseket (mobiltelefon, laptop, stb.) igyekszünk a táboron kívül tartani. Ezért a külvilággal történő kommunikációt a hétköznaponként érkező és rendszeresen küldött postai levelek biztosítják. A gyerekeknek lehetősége van bármennyi levelet küldeni (és fogadni), továbbá néhány naponta kötelező levélírást tartunk, amikor mindenkinek kell legalább egy levelet írnia a külvilágnak.
Ha a gyerekek (vagy a szülők) részéről erős igény merül fel az azonnali kommunikációra, akkor természetesen lehetőséget biztosítunk a szülőkkel (vagy gyerekekkel) történő telefonálásra. A KB tagjai pedig folyamatosan elérhetőek a tábor alatt.

Mik a jelentkezés feltételei?

Különösebb feltételrendszer nincs, mindössze az első ízben jelentkezőkre kiszabott életkori határokon belül kell lenni, ami azt jelenti, hogy mindenki velünk tarthat, aki elmúlt 9, de még nincs 15. Ez azért fontos, mert életkor szempontjából homogén társaságot igyekszünk létrehozni, úgy, hogy mindenkinek lehetősége legyen legalább két évig (legfeljebb 16 éves koráig) táborozni velünk.

Hol lehet jelentkezni?

A titkárság bármely tagjánál, vagy ezen az online jelentkezési formon is megtehetitek. Az új jelentkezőkhöz, és a tábor iránt érdeklődőkhöz el szoktunk menni látogatóba, hogy lehetőségük legyen részletesebben megismerni a tábort, és valamelyest minket is.