A Táborról

Kedves Szülők, Érdeklődők!

Az alábbiakban a 9–15 évesek számára rendezett nyári táborunk rendszerét szeretnénk bemutatni. Igen nehéz leírni, hogy mitől jó ez a tábor, és hogy mit csinálunk nap, mint nap, mivel ez külső szemlélőnek gyakran furcsán hathat.

A hasonló táborok történelme az 1930-as évek végén kezdődött, amikor Leveleki Eszter megkezdte Bánkon rendhagyó nyaraltatását. Abban az időben igazi újításnak számított, hogy a gyerekek azért menjenek valahova, hogy „csak” játsszanak és jól érezzék magukat.
Az utolsó bánki nyár után sokan próbáltak méltó emléket állítani a 40 év élményeinek. Mi, a szervezők is egy utódtáborból kivált utódtábor utódai vagyunk, így a régi értékrend maradt meg, az idő múlásával változó dolgokkal módosulva.

A nyaraltatás idén három hétig tart, 2019. július 27-től (szombat) augusztus 17-ig (szombat).
A tábor költsége 89 500 forint, ami tartalmazza a szállást 22 napra, a teljes ellátást (reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora), valamint a tábor során használt játékok, kellékek árát. A tábort nonprofit alapon szervezzük. Jelentkezni a titkárság bármelyik tagjánál, vagy ennek a kérdőívnek a kitöltésével lehet.

Napjaink menete

Napjaink menetének évtizedes hagyománya van, nagy vonalakban így néz ki.
Zenés ébresztővel kezdjük a napot. Reggeli után fogmosás, majd Országos Rendrakás, melyet a rendőr felügyel, illetve néhány naponta kötelező levélírás (természetesen korlátlan mennyiségű levelet küldhetnek a gyerekek, de a minimum létezik).
A délelőtt egy része országlással telik, majd – ha ez nem nyúlt túl hosszúra –, az ebédig fennmaradó időt kirándulással, sporttal, esetleg szabadfoglalkozással töltjük.
Kora délután ebéd, ezután pedig pihenő (úgynevezett csendes, félvér, vagy vér), ahol a pihenő típusától függően mindenki a szobájában foglalja el magát valami csendes tevékenységgel. A pihenőnek is a felcsendülő zene vet véget, uzsonnázunk, majd hosszabb túrára vagy nagyobb sporteseményre indulunk.
A vacsora utáni idő többnyire tűz körüli énekléssel telik, de gyakran játsszuk hagyományos játékainkat is: nyenyerét, sódert, „hány a bab?”-ot, ég a várost, „most mutasd meg!”-et vagy valami mást. Minden este „éjfélre kondulunk”, majd fogmosást követően ágyba bújunk. Mozdulatlanul hallgatjuk a takarodó régi dallamát, majd a szobafőnökök meséjét hallgatva szenderedünk el.

Államszervezet és munkák

Mindannyian egy alkotmányos monarchia polgárai vagyunk (bár ez a történelem viharaiban néha rövid időre módosulhat). Egy, a gyerekek közül kikerülő uralkodó kormányoz, de az országlások alkalmával bárki kifejtheti véleményét az aktuális helyzetről. 
Népünk tagjai három rendbe tömörülnek: a bürokraták, a harcosok, az alkotók rendjébe. Az egyes rendek tagjai különféle feladatokat látnak el. A bürokraták államunk diplomáciai döntéseiért felelősek: leveleket írnak más népeknek, helyzeteket elemeznek és tanácsukkal segítik az uralkodót. A harcosok a megszokottnál több hadgyakorlaton vesznek részt (a harc módját lásd lejjebb). Az alkotók gondoskodnak a különböző okokból szükséges tárgyak elkészítéséről, legyen szó más népeknek küldött ajándékokról vagy például saját államunk térképének kivitelezéséről.
Államunk polgárai munkát vállalnak vagy egyéni vállalkozást indítanak; az elvégzett munkákért királyunk az ország pénzével, ezüsttel fizet.
Minden évben rendezünk bált, ahol a gyerekek hagyományos és egyedi színdarabok és egyéb produkciók rendezésében, előadásában bontakoztathatják ki a kreativitásukat. (Kreatív tevékenységekben való részvételre a tábor többi része alatt is van lehetőségük, de ekkor inkább kézműves, tárgyi alkotó tevékenységről van szó.)

Történelem

A napirendet sok esetben megzavarják a történettel kapcsolatos események. Mivel a gyerekek nagy befolyással vannak a „történet” menetére, így nem írhatjuk le pontosan, hogy mi történik; a rendszer lényege, hogy vannak tőlünk eltérő érdekekkel rendelkező csoportok (népek), valamint olyanok, akik a békét keresve, diplomatikusan élnek. Előfordul, hogy érdekeink ütközése miatt ellentétbe kerülünk egy másik néppel, ilyenkor csatára kerül sor.
A harcot a számháború nevű játék helyettesíti, ami szintén több mint fél évszázada képezi a hasonló táborok gerincét, mivel itt a siker szinte teljesen független az életkortól és a fizikai erőtől, valamint megtapasztalható, hogy csapatban működve mennyivel könnyebb eredményeket elérni. (Gol’dûlïon történelmének rövid összefoglalóját, valamint az eddigi évek néhány részletét lásd itt.)

További információk

Az idő múlásával mind nehezebb lesz, de továbbra is célunk az elektronikus berendezéseket (televízió, mobiltelefon stb.) a táboron kívül tartani. A külvilággal történő kommunikációt a naponta küldött és érkező levelek biztosítják, melyek egyébként sokkal tartósabb és értékesebb emlékké válnak majd, mint egy telefonhívás.
Fontos, hogy ha valaki egyszer ellátogat ebbe a táborba, szinte bizonyos, hogy utána éveken keresztül megvan a nyári programja, mivel egy összetartó közösség tagjává válik, amely akár felnőtt életére is kihatással lehet.
Leveleki Eszterhez hasonlóan mi is hisszük, hogy a nyár nem az iskolán kívüli, direkt tanulásra, hanem a játékra való, hiszen így is rengeteg, hasznos ismeret sajátítható el szórakozás közben, s nem utolsó sorban a személyiségfejlődésre is nagy hatást gyakorolhatunk vele.

A fenti leírás a teljesség igénye nélkül született, leginkább kedvcsinálónak szánjuk. Javasoljuk a szülőknek szóló kérdés-válasz felépítésű oldal áttanulmányozását, vagy a korábbi években készült képek megtekintését is. A tábor szervezőiről a Központi Bizottság című oldalon lehet többet olvasni.

A táborral kapcsolatos további információért keressétek a titkárság bármelyik tagját. Jelentkezni is náluk lehet, vagy ennek a kérdőívnek a kitöltésével.