Ugrás a fő tartalomra

A tábor 2024-ben július 20-tól augusztus 10-ig fog tartani.

A Táborról

Kedves Szülők, Érdeklődők!

Az alábbiakban a 10–16 évesek számára rendezett nyári táborunk rendszerét szeretnénk bemutatni. Igen nehéz leírni, hogy mitől jó ez a tábor, és hogy mit csinálunk nap, mint nap, mivel ez külső szemlélőnek gyakran furcsán hathat.

A nyaraltatás 2024-ben július 20-tól (szombat) augusztus 10-ig (szombat) fog tartani. A tábor költsége 150 000 forint, ami tartalmazza a szállást 22 napra, a teljes ellátást (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora), valamint a tábor során használt játékok, kellékek árát. A tábort nonprofit alapon szervezzük. Jelentkezni az online jelentkezési form kitöltésével, vagy a titkárság bármelyik tagjánál lehet.

A hasonló táborok történelme az 1930-as évek végén kezdődött, amikor Leveleki Eszter megkezdte Bánkon rendhagyó nyaraltatását. Abban az időben igazi újításnak számított, hogy a gyerekek azért menjenek valahova, hogy „csak” játsszanak és jól érezzék magukat.
Az utolsó bánki nyár után sokan próbáltak méltó emléket állítani a 40 év élményeinek. Mi, a szervezők is egy utódtáborból kivált utódtábor utódai vagyunk, így a régi értékek közül a fennmaradásra érdemeseket megőrizzük; azokat pedig, amelyek felett eljárt az idő, magunk mögött hagyjuk.

Napjaink menete

Napjainknak évtizedes hagyományok szabnak keretet. Talán ezekben hasonlítunk leginkább más nyári táborokhoz. Minden reggel zenés ébresztőre kelünk. Közös reggeli után fogmosás, és országos rendrakás, utóbbit a rendőr felügyeli. A délelőtt egy része általában országlással (lásd alant) telik, majd, az ebédig fennmaradó időt kirándulással, sporttal, esetleg társasjátékozással, szabadfoglalkozással töltjük.
 

Kora délután ebéd, ezután pedig pihenő, amikor mindenki a szobájában foglalja el magát valami csendes tevékenységgel, esetleg alvással. A pihenőnek is a felcsendülő zene vet véget, uzsonnázunk, majd hosszabb túrára vagy nagyobb sporteseményre indulunk.
 

A vacsora utáni idő többnyire tűz körüli énekléssel telik, de gyakran játsszuk hagyományos játékainkat is: „most mutasd meg!”-et, „ég a város”-t, „hány a bab?”-ot vagy valami mást. Minden este „éjfélre kondulunk”, majd ágyba bújunk. Mozdulatlanul hallgatjuk a takarodó régi dallamát, majd az esti mese meghallgatása után szenderedünk el.

Államszervezet és munkák

Mindannyian egy alkotmányos monarchia polgárai vagyunk (bár ez a történelem viharaiban néha rövid időre módosulhat). Egy, a gyerekek közül kikerülő uralkodó kormányoz, de az országlások alkalmával bárki kifejtheti véleményét az aktuális helyzetről.

Népünk tagjai három rendbe tömörülnek: a bürokraták, a harcosok és az alkotók rendjébe. Az egyes rendek tagjai különféle feladatokat látnak el. A bürokraták államunk diplomáciai döntéseiért felelősek: leveleket írnak más népeknek, helyzeteket elemeznek és tanácsukkal segítik az uralkodót. A harcosok a megszokottnál több hadgyakorlaton vesznek részt (a harc módját lásd lejjebb). Az alkotók a kulturális életet formálják: az úgynevezett Alkotók Falán elhelyezett műveikkel informálják, szórakoztatják, vagy gondolkodtatják el népünk tagjait.
Államunk polgárai a közösségünk és országunk számára hasznos munkát vállalnak; az elvégzett munkákért királyunk az ország pénzével, dracharral fizet. Ez lehetőséget teremt magánvállalkozások indítására és a kereskedelem egyéb formáira is.

Minden évben rendezünk Bált, ahol a gyerekek hagyományos és egyedi színdarabok és egyéb produkciók írásában, rendezésében és előadásában bontakoztathatják ki a kreativitásukat. Kreatív tevékenységekben való részvételre ugyan a tábor többi része alatt is van lehetőségük, de akkor inkább kézműves, tárgyi alkotó tevékenységről van szó: például festés, faragás, rajzolás, batikolás, csomózás stb.
 
Az idézet Ágitól származik, akinek a gyerekei évek óta táboroznak velünk.

 Történelem

A napirendet sok esetben megzavarják a történettel kapcsolatos események. Mivel a gyerekek nagy befolyással vannak a „történet” menetére, így nem írhatjuk le pontosan, hogy mi történik; a rendszer lényege, hogy vannak tőlünk eltérő érdekekkel rendelkező csoportok (népek), valamint olyanok, akik a békét keresve, diplomatikusan élnek. Előfordul, hogy érdekeink ütközése miatt ellentétbe kerülünk egy másik néppel, ilyenkor csatára kerül sor.
 

A harcot a számháború nevű játék helyettesíti, ami szintén több mint fél évszázada képezi a hasonló táborok gerincét, mivel itt a siker szinte teljesen független az életkortól és a fizikai erőtől, valamint megtapasztalható, hogy csapatban működve mennyivel könnyebb eredményeket elérni. Azonban nem csak számháborúval tudjuk érvényesíteni érdekeinket, olykor másokkal együttműködve, esetleg üzletelve, varázslatok és ármánykodások közepette küzdünk céljaink eléréséért, királyságunk fenmaradásáért. (Gol’dûlïon történelmének rövid összefoglalóját, valamint az eddigi évek néhány részletét lásd itt.)

További információk

Az idő múlásával mind nehezebb lesz, de továbbra is célunk az elektronikus berendezéseket (számítógép, mobiltelefon stb.) a táboron kívül tartani. A külvilággal történő kommunikációt a naponta küldött és érkező levelek biztosítják, melyek egyébként sokkal tartósabb és értékesebb emlékké válnak majd, mint egy telefonhívás. Mindenki korlátlanul levelezhet a külvilággal, de néhány naponta kötelező legalább egy levelet küldeni.

Fontos, hogy ha valaki egyszer ellátogat ebbe a táborba, utána akár éveken keresztül meglehet a nyári programja, mivel egy összetartó közösség tagjává válhat, amely akár felnőtt életére is kihatással lehet.
Leveleki Eszterhez hasonlóan mi is hisszük, hogy a nyár nem az iskolán kívüli, direkt tanulásra, hanem a játékra való, hiszen így is rengeteg, hasznos ismeret sajátítható el szórakozás közben, s nem utolsó sorban a személyiségfejlődésre is nagy hatást gyakorolhatunk vele.
 
Az idézet Dorkától származik, aki 4 évig táborozott velünk.
 
A fenti leírás a teljesség igénye nélkül született, leginkább kedvcsinálónak szánjuk. Javasoljuk a szülőknek szóló kérdés-válasz felépítésű oldal áttanulmányozását, vagy a korábbi években készült képek megtekintését is. A tábor szervezőiről a Központi Bizottság című oldalon lehet többet olvasni. 
A táborral kapcsolatos további információért keressétek a titkárság bármelyik tagját. Jelentkezni is náluk lehet, vagy az online jelentkezési form kitöltésével.